Timisoara City Tours

Timișoara evreiască

Timișoara evreiască

Istoria documentată a Comunităţii Evreieşti din Timişoara începe în urmă cu 500 de ani, tocmai în Peninsulă Iberică, când regii spanioli au expulzat cu brutalitate evreimea sefardă. O parte consistentă din cei 100.000 de evrei expatriați s-au stabilit pe teritoriul Imperiului Otoman, în Grecia de astăzi, unde au fost adoptați rapid de sultani. Cu toate acestea, mai multe familii sefarde și-au continuat epopea călătoriilor, găsindu-și casă în Timișoara otomană. Acestea sunt zorile comunității ebraice locale. Un drum lung încrustat cu perioade bogate precum cele trăite sub sultani, dar și cu vremuri de ostilitate și resentimente când ura oarbă a conducătorilor a transformat omenirea.

Timișoara poate să nu aibă celebrele atracții evreiești din cartierul Josefov din Praga, dar cu siguranță este generos cu povești de viață și evenimente istorice legate de evrei. Mai mult, nativi străluciți de etnie evreiască au schimbat în bine Timișoara și regiunea înconjurătoare. Alături de sinagogile impresionante, un număr mare de clădiri valoroase ale Timișoarei au fost fie finanțate, fie proiectate de orășeni evrei.

Toate cele menționate mai sus fac parte din moștenirea evreiască a Timișoarei pe care vă invităm să o descoperiți!

Ce vom face practic pentru asta? Vom urmări orașului Timișoara, punând accent pe evoluția comunității evreiești, momentele în care aceasta a fost în pericol și momentele în care a beneficiat de toleranța locală. Vom vizita locul micuțului Cartier Evreiesc din Cetatea Timișoarei, cu frumoasă sa Sinagogă Maură (văzută doar din exterior). După aceea, vom afla despre istoria și arhitectura marii sinagogi Status Quo din cartierul Fabric. Starea sa deplorabilă reflectă evoluția comunității evreiești de-a lungul timpului. Odinioară evreii reprezentau 12% din populația orașului. Acum reprezintă doar 0,2%. Următoarea oprire a turului nostru este prima „stolperstein” (piatră de poticnire) pusă vreodată în România. Aceste pietre mici sunt monumente din fier sau cupru care poartă o placă de alamă inscripționată cu numele și datele vieții victimelor exterminării naziste dintr-un anumit loc. Acesta va fi o oportunitate de a dezvălui cum s-a petrecut tragicul Holocaust la Timișoara.

Ai o întrebare?

Nu ezitați să ne contactați. Suntem o echipă de experți și suntem bucuroși să luăm legătura.